Reflektujući paneli

Ušteda u grejanju se zasniva na reflektujućim površinama. Pod ovim podrazumevamo površine koje u velikoj meri reflektuju direktno i difuzno zračenje Sunca (oko 80%). To su sjajni premazi (lakovi i boje), aluminijumske folije i limovi na čvrstoj podlozi, a po želji se može koristiti i mlečno bela boja, koja je takođe prihvatljiva jer se zbog difuzije ne gubi mnogo pošto su reflektujuće površine neposredno uz prozor.

Gornja reflektujuća površina je ugrađena u strehu objekta i ona je najčešće fiksna, dok se donja nalazi ispod prozora, pokretna je i služi kao kapak.

Reflektujućim površinama treba posvetiti posebnu pažnju jer su one najjeftiniji solarni uređaj koji pored toplotnog dejstva služi i za povećanje unutrašnje osvetljenosti objekta.

Sjajne folije, limovi ili premazi na čvrstoj površini, mogu se postaviti ispod ili iznad. Gornja reflektujuća površina je fiksna i uklopljena u strehu, a donja je pokretna preko dana u podešenom položaju, te se može potpuno zatvoriti i kao kapak.

Reflektujuće površine predstavljaju najjeftiniji solarni uređaj koji pored toplotnog dejstva, služi i za povećanje unutrašnje osvetljenosti objekta. Na taj način se ostvarila ušteda u osvetljenju od oko 30% kod novosadske eko kuće.

Reflektujući paneli u poljoprivrednim objektima

Objekti sa zemljanom zaštitom i/ili reflektujućim površinama su posebno prihvatljivi za uzgoj svih vrsta domaćih životinja, a porastom temperature ležišta omogućuju se ogromne uštede u proizvodnji hrane. Staje za uzgoj domaćih životinja mogu se izgraditi po sličnom principu kao stambene samogrejne eko-kuće jer se povoljnijom temperaturom omogućuje znatno veća produktivnost u proizvodnji hrane. Objekte sa zemljanom zaštitom moguće je potpuno prilagoditi za uzgoj svih vrsta domaćih pa i drugih vrsta životinja i uz pomoć reflektujućih površina obezbediti besplatno (solarno) zagrevanje staja.

Primena: poljoprivredni eko-objekti - eko staje za sitne i krupne životinje; mala uzgajališta namenjena uzgoju živine, zečeva, pčela; uzgajališta gljiva, kalifornijskih glista i sl.; plastenici i staklenici sa reflektujućim površinama; sušare, ostave i magacini za hranu; kompletne farme i poljoprivredna gazdinstva sa objektima izvedenim po konceptu samogrejne eko-kuće; vinarija sa primenom reflektujućih površina...

Tags: EnergetikaPaneliPoljoprivreda